Bukowszky naplója

With the moonlight to guide you Feel the joy of being alive The day that you stop running Is the day that you arrive --- Tessék nyugodtan lejjebb tekerni és olvasgatni - attól még lehet aktuális és érdekes valami, mert nem ma reggel írtam :) (sőt)

Friss topikok

  • kovászosUbukla: Gyanítom Bukinak végre megjött 10 év után az esze és leesett a tantusz hogy az elején elbaszta mik... (2011.06.02. 23:48) mehetünk vissza a balettbe ugrálni, juhéé
  • mErzsébet: Ez egy utószó ,figyelj ,ha alacsonyról nézed a tájat ,már nem olyan szép. (2011.02.13. 07:50) hol a sor vége?
  • mErzsébet: Ahol még vodka sincs. (2011.02.13. 07:46) költözés előtt
  • mErzsébet: @MHSZ: Üdv . Néked. Ugrottam 2e.ről ,álmaim visszajárnak oda ,a szép és gyönyörű érzésekhez ,ó de ... (2011.02.13. 07:45) Ki ad szárnyakat vágyaimnak?
  • mErzsébet: Hú ,most érten ide ..miről maradtam le? (2011.02.13. 07:42) A vesémbe láttok

Linkblog

2008.01.12. 23:09 Bukowszky

tessék, lehet motiválni, hagyom magam

Gyakran keveredem az interneten olyan oldalakra, ahol azt vitatják meg, hogy ugyan miért dolgoznak az emberek ebben az országban ötöd, tized annyi fizetésért teljesen ugyanabban a munkakörben, mint azt külföldön megtehetnék, ráadásul itthon, ismerve az itt élők mentalitását, kimondom, borzalmas körülmények között. Felmerül a kérdés, hogy mi motiválja őket? Sokat gondolkodtam ezen, amikor nevetséges 300 forintos órabérért dolgoztam kis hazánk egyik legnagyobb vállalatánál, tőlem távol álló, céljaimmal semmilyen értelemben összefüggésbe nem hozható munkakörben. Az épület előtt nem sokkal kevesebb pénzt kellett óránként a parkolóautomatába hajigálni. Ha már vettem egy kávét az automatából, veszteséges napom volt. Így utólag szinte el sem hiszem, hogy majdnem egy évig így éltem. Mi motivált? Egyáltalán, miért vállal az ember munkát, miért adja el az idejét, szellemi és fizikai erejét, az életét? Ez sok esetben inkább így hangzik: miért váltja aprópénzre az életét? Nem tudják talán, hogy abból csak egyetlen egy van, és minden órát, amit eladunk 300 (vagy 30.000) forintért, soha nem kapunk vissza többet?
Miért csináltam? Nem a pénzért, azt hiszem, ez mindennél világosabb. Csakhogy ez a munka nem számít semmilyen értelemben szakmai gyakorlatnak, amelyre később hivatkozhatnék, nem tettem szert általa semmilyen tapasztalatra, amelynek hasznát venném valamikor, nem voltam embertársaim által jobban elismert, nem tettem szert egyetlen olyan ismeretségre sem, amelyből valaha bármi előnyöm származhatna, sőt még csak ebédelni sem tudtam olcsóbban, mint az arabnál a sarkon. Mi motivált? Egyetlen dolog: hogy embernek érezzem magam. Illúzió persze, de sikerült elhitetni magammal, hogy azáltal élek értelmes, tartalmas életet, hogy dolgozom. Hogy csinálok valamit. Bármit. Eltartott egy darabig, amíg rájöttem, hogy nem kell nekem jópofát vágnom ahhoz, ha ezzel visszaél a munkaadóm. Ekkor határoztam el, hogy soha többet nem fogok dolgozni. Nem adom el egyetlen percemet sem. Annyiért legalábbis egészen biztosan nem, amennyit ebben az országban kínálnak érte. Feltettem a nagy kérdést, hogy ugyan mivel foglalkoznék, ha nem kellene semmivel sem foglalkoznom, vagyis ha nem kellene pénzre váltani az időmet. Szerencsére sikerült megtalánom azt a foglalkozást, amelyet nem kell munkának hívnom, mert szerelemből csinálom, és azon sem kell gondolkodnom, hogy mennyi pénzt keresek vele, mert megélek belőle, és kész, ennyi elég is Szerelemből. Azt hiszem, ennél erősebb belső motiváció nincs is. Engem nagyon nehéz kívülről motiválni, szinte nem is lehet. Munkaadóm egyetlen dolgot tehet, biztosítja számomra az emberhez méltó munkakörülményeket, biztosítja számomra a munkavégzéshez szükséges eszközöket és egyéb feltételeket és békénhagy. Én ekkor azt csinálom, amit a világon a legjobban szeretek, a szekér gurul, mindenki örül. Szerelemből. Mondom ezt most, álmodozva erről a foglalkozásról. Csakhogy ilyen nincs. Megkapom álmaim állását. Ott ülök egy Boeing pilótakabinjában. A kezdeti eufória után azonban hamar azon kapom magam, hogy már megint azon gondolkodom, hogy ugyan miért is akarok én hajnal kettőkor felkelni és elvinni száz embert Bejrútba, és egyáltalán miért ilyen ez vagy az, miért nem olyan, amilyennek gondoltam. Nagyon hamar a legrosszabb értelemben értett munkává válik a legszebbnek tűnő álom is. Hétköznapi munkává. Ismét ott vagyok, hogy aprópénzért árulom az időm. Rabszolga vagyok. Prostituált vagyok. És van egy idióta főnököm, aki minden apróságért leteremt. Ugyan megkapom tőle a kedvenc ételemet minden nap, sőt, elémtesz minden negyed órában egy újabb és újabb adagot, hangsúlyoznám, a kedvenc ételemből.. de amikor már az orromon folyik ki, megkérdezi, hogy mi a baj, talán nem szeretem, mivel tudna motiválni. Embereket motiválni nehéz.
Ami az egyik mozgatórugója a folyamatos (legalábbis annak tartott) fejlődésnek, ugyanaz akadályozza a hatékony működést. Az embernek soha semmi nem elég, mindig mindenből lehetne egy kicsit több. Érzelmi alapon döntünk, gyakran egészen irracionálisan. Önzők vagyunk, kizsákmányolók, hatalomra éhesek, ugyanakkor egyes példányaink éppen ellenkezőleg, igénylik, hogy eltapossák őket. Mindenkinek megvan a helye.
Minden munka. Függetlenül attól, hogy mennyire hasznos, értelmes, elismert vagy megfizetett. Munka. Ronda egy szó. Ki az az állat, aki szeret dolgozni?

22 komment

Címkék: munka repülés siker pénz motiváció állás álláskeresés átverés csalódás profit pilóta töprengés haszon órabér mi az élet értelme nem ezért élsz


A bejegyzés trackback címe:

https://bukowszky.blog.hu/api/trackback/id/tr75295113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beyonder 2008.01.13. 10:37:33

Kezdj el lottózni. :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.13. 10:45:17

oh, minden héten nyerek a lottón :)

Mintmindenember 2008.01.13. 13:21:14

Akkor magadnak kell változni, a hozzáállásodnak mert nem minden ember önző és akar többet, őket hívják bölcseknek:-)Egyéként üdv a blogodon, a kedvencek között van tegnap óta:-)

Oregon (TM) 2008.01.13. 13:23:25

Rossz hirem van. Ha akkor kelsz amikor akarsz es azt csinalsz amit akarsz, az is idovel mar nem adja a szabadsag erzeset es munkava valik.

Vegig jartam ezt mar es azt kell mondjam, hogy a kulonbseg eltet. Nem jo ha az ember hetvegei es hetkoznapjai egyformak. Ezert idovel az ember ujra rendszert visz az eletebe es szepen nyomja 4-5-6-7-8 oraban a napi melot, hogy legyen kulonbseg a hetvegeken. Tudod baszhatom, ha nekem minden nap hetvege, ha a haverjaimnak nem.

Ja es hobbibol is olyat keres amibe bele halhat, hogy erezze: ÉL!

Ilyen faszok vagyunk. Tenyleg igaz, hogy jo dolgaban nem tudja mit csinaljon.

Lord_Cica (törölt) 2008.01.13. 13:48:25

Szerintem akkor sincs értelme napi 8 órát dolgozni egy szar helyen, ha 300-500 eFt-os fizetésről van szó.
Az a jó ha az ember azzal keres pénzt, amit szeret csinálni.

SevenDeadlySins 2008.01.13. 14:22:51

Csináld azt, amit a blogod népszerűsítésekor is, minden posthoz hozzábiggyesztesz egy "érdekes" "nekem (nem)kéne" informatívitásúkommentet, csakhogy a blogod linkje rajta legyen.

így tovább, ha sikeresen tolod az meberek képébe amit (el adni) akarsz, apofátlanság béntó hatása miatt előbb utóbb úgy is sikereket érsz el.

A világot szabályok, normák tartják egyben, ah a tömegek nem követnék őket, kitörne az anómiás állapot(=káosz) De mindaddig amig a jólszocializált többség eleget teszaz elvárásoknak adig mindig megéri egyeseknek opportunistává vállniuk.

Ennek felismerése az első akadály az uralkodó réteg felé vezető úton.

SevenDeadlySins 2008.01.13. 14:25:24

Plusz megtanulni gépelni...:S

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.13. 14:43:32

ezt nem teljesen értem. különben is, miért nem írtál csak annyit, hogy fasz vagyok? :) közben népszerűsíthetnéd a blogod :)
fogalam sincs, hogy konkrétan melyik hozzászólásomra gondolsz, de nem tudom miért ne lehetne mondjuk valamelyik blogban bemutatott kacatról annyi a véleményem, hogy "érdekes". miért ne közölhetném ennyivel, hogy ott jártam, olvastam és tetszett vagy nem tetszett, érdekesnek találtam vagy sem. miért kellene minden kommentben akadémiai székfoglalót rögtönözni?
kimoderállak majd, nem azért, mert nem viselem a kritikát, hanem azért, mert semmi köze ehhez a poszthoz

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.13. 14:45:01

én legalább vállalom magam és a véleményem, egy valamivel kevésbé fiktív névvel, mint a tied, valós blog és email címmel! te meg csak idejössz oszatni az észt névtelenül! akkor ki is a fasz?

rivera 2008.01.13. 14:57:43

Dolgozni jó, ha a munkának amit csinálsz van eredménye. Ha csak napi repetatív robot, akkor szar, de ha alkotsz bármit, kedvel, kreatívan, az már magában öröm akármit is fizetnek érte.

tizenegyperc 2008.01.13. 21:38:17

Téged az ebmerekbe fektetett tőke puszta gondolata is sért. Értékrendünk megakadályoznak bennünket abban, hogy emberi lényekre mint tőkejavakra tekintsünk, kivéve a rabszolgaságot, amelytől borzadunk. Erősen befolyásol bennüünket az a hosszú harc, amelyet a társadalom a szolgaság megszüntetésért és az emberi szabadságot biztosító politikai és jogi intézmények kialakításáért vívott. Ezeket a vívmányokat igen nagyra értékeljük. Ezért emberi lényeket vagyonként kezelni, amelyet beruházással növelni lehet, mélyen gyökerező értékekkel áll szemben. Úgy tűnik ez a felfogás az embert ismét puszta anyagi összetevővé, a tulajdonhoz hasonló valamivé teszi. Azonban, ha az ember magát mint tőkejószágot tekinti, ez - még ha nem is korlátozza szabadságát - lealacsonyítónak tűnhet.

Amikor egy fiatal eléri a munkaképes kort, akkor vagy kilép az iskolából és munkát vállal, vagy megmarad az iskolában és lemond a kereset lehetőségéről. Ha azt várja, hogy az iskolában maradva egy vagy több évig, később jobb munka szerzésére nyílik lehetősége (magasabb fizetés, jobb előmeneteli kilátások, vonzóbb munkakörülmények), és ha következésképpen a továbbtanulás mellett dönt, saját magára eszközöl beruházást.
Választási lehetőségei:
1. Abbahagyja az iskolát
- munkát vállal mint szakképzetlen munkás olyan bérért, amely nem fog lényegesen emelkedni a következő években
- munkát vállalhat a szokásos bérnél kevesebbért, de azzal a lehetőséggel, hogy munkahelyi képzésben részesül, és jók a kilátásai ennek befejezése után magasabb és növekvő bérre
- munka nélkül marad
2. Tovább tanul teljes időben
- lemond a teljes idejű munka esetén elérhető keresetről
- részidejű munkát vállal, így csak egy részét veszti el annak a potenciális keresetnek, amelyet a teljes idejű munka nyújtana
3. - Továbbtanulhat részidőben (esti vagy nappali tagozaton) és részidejű munkát vállal, így a teljes idejű munkából származó keresetnek csak egy részét áldozza föl.
- Szakképzetlen munkásként vállal teljes állást a szokásos bérért, de azzal a kilátással, hogy a továbbtanulás után jobb munkához jut.
- Teljes idejű munkát vállal a szokásos bérnél kevesebbért, de munkahelyi képzéssel és jó kilátásokkal a későbbi előrehaladásra.
Az előző alternatívák közötti választás a költségek (kiadások és áldozatok) és a jövőbeli keresetek mérlegelésével jár. Ezeket az összehasonlításokat bárki csak mások tapasztalataiból szerzett bizonytalan várakozások alapján teheti meg. Akik egy alternatíva mellett döntöttek, sohasem fogják igazán megtudni, hogyan jártak volna, ha egy másik alternatívát választanak. Legfeljebb azt tudhatják, hogyan jártak mások, akik az övéktől eltérően választanak. Ezek a személyek azonban ízlésben, személyi (veleszületett vagy szerzett) képességekben, magatartásban, energiában, igyekezetben, ambícióban különbözhetnek tőle. Tulajdonképpen maga az a tény, hogy ezek a személyek más döntéseket hoztak, eltérő tulajdonságokra utalnak. Ezért, bár az élet folyamán elért keresetek különbségei az iskolázás és oktatás tartamának eltéréseire utalhatnak, sok egyéb tényező különbségei hasonlóan fontosak, ha nem fontosabbak lehetnek.

Mintmindenember 2008.01.14. 00:05:07

Egy akadémiai székfoglalót olvashattunk:-DDDDDD

brillo · http://brillo.blog.hu 2008.01.14. 14:24:50

mindig irígykedve nézem gyermeket: játszik. de jó neki! aztán rájövök: neki ez a munkája. ezzel tanul, ezen keresztül fejlődik, érik. kőkemény munka. mi mindent él el a gyerek 0-5 éves koráig? megtanul járni, beszélni, gondolkodni, stb. - én mit érek el 5 év alatt!? jó esetben elvégzek egy egyetemet, és talán egy hangyabögyörőnyit okosabb leszek...
dolgozni jó - feltéve, hogy az ember a munka által egy teljesebb emberré válik. magyarán szólva: ha az embernek hivatása van. és akkor már a megélhetés se számít. ha az ember megtalálta a hivatását, amiben feloldódhat, amiben alkothat, akkor totál mindegy, hogy van-e mit enni.
sajnos, kevesen találják meg a hivatásukat. azok pedig igen szerencsések, akik meg is találják, és még pénzt is tudnak vele keresni!
én belehalnék, ha nem dolgozhatnék. teljesen öncélúvá válna minden, mint egy farkába harapó kígyó. úgy elég nehéz haladni..

SevendeadlySins 2008.01.14. 22:23:49

Volt benne On, csak oly könnyed átkötéssel hogy átsiklottál rajta;)

Mégpedig, hogy a folytatólagosan elkövetett normaszegés nyerő stratégia. Mindezzel összevetve hozzászólás első fele még dícséret is;)

Ezzel együtt persze nem akrom elkerülne a fennkölt vitát mely felettem zajlik, de alapfeltevéseiteket vitatom, melyet nemsokára ki is bontom a maga valójában, de egyelőre alszom egy sort:)

Ha te fednéd fel macchiavellizmusod, felfednéd a többiek előtt?

A problémát ott látom, s oly régóta vágyom cáfolatát,hogy minden jel szerint tényleg az abnormalitás kescsegtet a legnagyobb nyereséggel.

No mentem aludni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.14. 22:47:37

nagyon szép. a többes számot végképp nem értem. tudtommal magányos vadorzó vagyok :)

tizenegyperc 2008.01.28. 14:00:30

bukovszky2:
NEM, nem nagy fáraDság, egyáltalán nem jelentett vesződséget!

Istentelen? Éppen hogy tőle való : „...legyen a föld átkozott miattad, (...) tövist és bogáncsot hajt neked...” (1Móz 3,17–18).
ergo dolgozz, hogy túlélj!
Csak próbálj meg művelés vagy munka nélkül tengődni a világban, remélem nem fogsz éhen halni.
Miért ne szerezne örömet számomra, hogy pl. hozzájárulok valaminek a létrejöttéhez vagy tudást adok át stb? Ezért tanultam, hogy ezt csinálhassam. Igenis van olyan munka, amiben örömét leli az ember, csak jó kell választani.


A szerepről és az alkatrészről

Szereped van, mely csak a tiéd; s ez a szerződésed Istennel.
De alkatrész is vagy a világ nagy szerkezetében, nem sokkal
több, nem is jelentősebb, mint egy csavar vagy huzal, mely
e végtelenül bonyolult gépezetben valamilyen mellékes és
alárendelt folyamat egyik segédeszköze. Ne feledkezz meg
soha szerepedről, mely csak a tiéd és személyes, s ne feledd
soha, hogy nem számítsz sokkal többet az Egészben,
mint egy alkatrész, csavar, vagy huzal.
Márai Sándor:Füveskönyv

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.02.03. 09:18:51

Gyerekkoromban egyszer betévedtem egy hittanórára, emlékeim szerint valahogy úgy magyarázták ott is, hogy volt a paradicsomi állapot, minden nagyon szép, minden nagyon jó, de elkúrtuk, kizavartak minket a fenébe, és innentől gürcölnönk kell a túlélésért (sztargülforlájf), és egészen Auschwitzig nem is nagyon volt szó arról, hogy a munka különösebben üdvözítene, bár azt hiszem ott sem hitték el sokan.
De hát az ember mire törekszik? Paradicsomi állapotra, naná. Bújnánk vissza a nőbe :), és az értelmesebbje azért próbál valamiéle olyan elfoglaltságot találni, amit örömmel lehet csinálni, kis egyéni megváltás nap mint nap. Hányszor megkapják ezek az emberek, hogy "keress inkább valami rendes munkát".. Linkek vagyunk, linkség a festészet (Ottlik), linkség a repülés, no de szent linkség. :)
Mert hát mit is mondott a Rocketeer Howard Hughesnak, amikor az megkérdezte, hogy ugyan árulja már el, mit érzett a hátirakétával repülve: "It was the closest to Heaven I'll ever get"

Indi · http://www.myspace.com/bimbalo 2008.02.03. 10:03:28

"a munka a láthatóvá tett szeretet" :) én szeretek dolgozni. bizony. mert hasznosnak érzem magam. de pont most gondolkodom azon, hogy nem itthon, mert fontos a megbecsülés is. kellenek a perspektívák, és kell, hogy nyomot hagyjak. inkább attól kapok frászt, ha nem csinálhatok semmit.

MissBingley 2008.03.19. 11:38:08

"És fogta az Úristen az embert, elhelyezte az Éden kertjében, hogy azt művelje és őrizze." (1Móz 2, 15 - még a bűnbeesés előtt) Szerintem ez bizony munka.

Azt hiszem, a munka ajándék, és az a büntetés, hogy fáraszt és hogy nem élvezzük.

Bár állítólag még élvezni is lehet, Csíkszentmihályi Mihály írt erről egy könyvet Flow címmel.

blues 2008.05.11. 22:30:10

Ha a munka élvezetes jó dolog lenne, nem nekünk fizetnének érte, hanem mi fizetnénk azért, hogy dolgozhassunk.
Bármilyen jó munka, nagy fizetéssel, előbb utóbb nyűggé válhat, kényszerű rosszá.
Persze ,minket úgy neveltek, hogy az életünket a munka kell, hogy kitöltse, mert nélküle nem élnénk meg. Milyen lehet az, ha az embernek annyi pénze van, hogy nem kell neki naponta bemenni a munkahelyére, hogy ki tudja fizetni a számláit, sőt semmiféle anyagi gondja nincs.
De tovább megyek: már az is jó lenne, ha a kényszerű munkával meg lehetne keresni annyi pénzt, hogy gondtalanul lehessen belőle megélni, eltartani, iskoláztatni belőle gyerekeinket, különös pénzügyi manőverek nélkül elmenni nyaralni, sőt nyugdíjas éveinkre biztos megélhetést szerezni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.10.12. 23:38:33

@blues: "hanem mi fizetnénk azért, hogy dolgozhassunk."

ezek szerint a repülés egy élvezetes és jó munka :)