Bukowszky naplója

With the moonlight to guide you Feel the joy of being alive The day that you stop running Is the day that you arrive --- Tessék nyugodtan lejjebb tekerni és olvasgatni - attól még lehet aktuális és érdekes valami, mert nem ma reggel írtam :) (sőt)

Friss topikok

  • kovászosUbukla: Gyanítom Bukinak végre megjött 10 év után az esze és leesett a tantusz hogy az elején elbaszta mik... (2011.06.02. 23:48) mehetünk vissza a balettbe ugrálni, juhéé
  • mErzsébet: Ez egy utószó ,figyelj ,ha alacsonyról nézed a tájat ,már nem olyan szép. (2011.02.13. 07:50) hol a sor vége?
  • mErzsébet: Ahol még vodka sincs. (2011.02.13. 07:46) költözés előtt
  • mErzsébet: @MHSZ: Üdv . Néked. Ugrottam 2e.ről ,álmaim visszajárnak oda ,a szép és gyönyörű érzésekhez ,ó de ... (2011.02.13. 07:45) Ki ad szárnyakat vágyaimnak?
  • mErzsébet: Hú ,most érten ide ..miről maradtam le? (2011.02.13. 07:42) A vesémbe láttok

Linkblog

2008.06.12. 13:13 Bukowszky

Miért nem jár Bukowszky moziba?

-filmbuzi vagyok
-letöltök. sokat.
-van lassan vagy 2000 filmem itthon, a legjobb filmek, örök klasszikusok, minden.
-a mozikban évek óta 10-ből 8 film igénytelen limonádé, nem méltatom arra, hogy nettó két órát egy ilyen szemétre szánjak
-a mulitplexek pofátlanul drágák
-van saját vetítőm és hifim - és ebben semmi luxus nincs 2008-ban
-1000-1500 Ft egy mozijegyért - na ez a luxus, nem a saját projektor
-akármilyen foteleket tesznek be, egy mozi mindig nagyságrendekkel kényelmetlenebb lesz, mint a saját kanapém
-ilyen jegyárak mellett nem vagyok hajlandó negyed óráig reklámokat nézni
-biztosan antiszociális vagyok, de nem bírom elviselni más csámcsogását, szagát és telefoncsörgését. (a mellettem ülő által match-os szatyorból elfogyasztott pacalpörköltről nem is beszélve --> http://puruttya.blog.hu/2008/06/07/puruttya_zaba_kaja_toth_vera
-utálom, ha a szemembe világít oldalról az "exit" fény..
-az egyik nőm egy visszataszító, szőrös, gizda, iskolázatlan senki kis plázamoziugrifülessel lépett le.. hát, egészségére. mondjuk ezen tényleg csak nevetni tudok, emiatt max. abba a konkrét moziba nem járnék :)
-moziban nem lehet csajozni.. azaz lehet, de az olyan hatvanas évek.. :)
-elég magyarázat arra, miért nem voltam moziban egyetlen egyszer sem az elmúlt években, miközben évente kb. 500 filmet nézek meg?
 
 
Kicsit komolyabbra fordítva a szót.
 
Mindig is a filmek miatt mentem moziba, sosem csak azért, mert nem tudtunk jobbat kitalálni a haverokkal.. szóval nem társasági életet élni jártam se moziba, se színházba, se hangversenyre - ez talán határozott különbség a legtöbb ember és köztem. :)
Nem hinném, hogy én vagyok antiszociális, csak mert a fenti okokból nem járok moziba. Vajon a mozi, a film közösségi élmény, eredendően? Vagy önmagában álló műalkotás, amelyet technikai, gazdasági kényszer miatt fogadtak be közösségben egészen a közelmúltig az emberek? Mert hát nem a kényszerközösségek állatorvosi lova egy moziba beülő társaság?
 
Egy film valóban csak közönség előtt kel igazán életre. Na de ehhez nem akármilyen közönség kell. Együtt kell lélegezni a vásznon látható fényjátékkal, különben nem történik meg a csoda, a mozi. Sok rosszat mondhatnék a mai közönségről, általában az emberekről.. hogy miért alkalmasak egyre kevésbé egy ilyen élményre.. de a legnagyobb kárt a plázamozik, a muliplexek okozzák agysorvasztó, lélekromboló tevékenységükkel.
 
Van egy technikai feltétele, minimuma is a dolognak, de ez ma már bárki számára megoldható, persze kinek mi a fontos - de mindenki a maga igényének megfelelően, végül is képes akár az otthonában is megteremteni a csoda technikai feltételeit.
 
Lehet, hogy kimaradok egyfajta közösségi élményből, amikor itthon, egyedül nézek meg egy filmet (két méteres képátlóval, kifogástalan hangzással, stb), mégis, sokkal intimebb és én egyre inkább ezt az élményt keresem. Van olyan nagyszerű versenyzongora, amelyik stúdióban mutatja meg igazán magát és van, amelyik közönség előtt válik brilliánssá - na de a legbrilliánsabb versenyzongora és előadó játékát is tönkre tudja tenni a mellettem ülő tapló, aki elviselhetetlen szagú parfümmel szórta tele magát vagy amelyik a karkötőjével csörög mögöttem.. Hát nem azt az élményt keresi mindenki, hogy csak neki szóljon a muzsika? Kényszerből kénytelen elviselni mindenki egymást egy hangversenyen, mert sajnos a világhírű előadót kissé nehéz lenne rávenni, hogy csak nekünk játsszon. Felmerül a kérdés, hogy vajon egyetlen hallgató előtt vagy egy egész előadóteremnyi ember előtt játszik igazán szépen az előadó.. arra gondolok, hogy az olimpiai aranyak sem az öltözőkben születnek.. na és a mozi? a mozi nem élő előadás.. egy filmből nem egyetlen egy példány létezik.. felesleges ezt az élményt keresni a moziban.
 
Merre tovább? Le a multiplexekkel! Hagyományos mozit minden városba! Egy artmozi mind kínálatában, mind pedig az általa bevonzott közönség tekintetében még alkalmas lehet arra, hogy őrizze azt a hagyományt, amit pontosan a multiplexek romboltak le.
Nincs az a másnap reggeli szigorlat, ami miatt ne ülnék be előző este egy maratoni szélesvásznú Keresztapa I-II-III-ra, és nem valószínű, hogy egyáltalán megnézném a jegy árát.. ha teccik érteni mire gondolok.

 

Amúgy meg ugyanazért nem járok moziba, amiért nincs matematikai Nobel-díj.

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://bukowszky.blog.hu/api/trackback/id/tr14516386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hilts 2008.06.13. 00:42:32

Részben igazad van.
Manapság tényleg nagyon sok bunkó jár moziba,akik egyszerűen semmibe veszik azt az egyszerű tényt, hogy más filmet nézni megy moziba. Azonban a moziba járásnak is megvan a maga hangulata, még a multiplexeknek is, ha egy kicsit egyedi is...
A Keresztapa-maraton pedig egyáltalán ne rossz ötlet!:)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.13. 09:45:01

Na meg aztán hulladék filmre többnyire hulladék közönség megy be. Meg az ilyen multiplex fíling amúgy is vonzza magával a tahóságot.
Én budapesti mozikban szocializálódtam a '80-as években gyerekként, aztán folytatódott a dolog a '90-es években, amikor sok moziból lett art mozi. Nagyon meg volt a dolognak a hangulata. Ahogy elindult a film, a befűzésből adódó karcok látványa, a hangsáv recsegése, meg hasonló faszságok. És ott garantáltan nem voltak tahók, max néhány hülye sznob.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.06.18. 11:34:08

ki kíváncsi már ezekre a fostalicska amerikai filmekre? semmi más, csak ezek az 'számítógéppel segített' filmek ;)) - de komolyan, utoljára talán a Jeleket néztem meg, azt is teljesen véletlenül :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.06.18. 11:36:10

a Jelek szerintem ritka szar film, nem volt jó választás.. azért vannak nagyon jó amerikai filmek is

VVega · https://debugme.eu/ 2008.06.24. 22:17:52

Nincs igazad KEhelyKE, az hogy te nem a minőségi amerikai filmeket nézed, hanem a szemetet, az még nem jelenti azt, hogy csak szart vagy csak effekt mozikat csinálnak. Két példa a múlt évből: Nem Vénnek Való Vidék, Vérző Olaj. Persze vannak nagyon jó effektekre kihegyezett filmek is, sőt én imádom őket. A legútóbbi ilyen jóság a Vasember volt és remélhetőleg a Wanted lesz a következő. Az ilyen filmeket igenis megéri multiplexben nézni, mert oda valók. Egy Vérző Olaj meg egy kissebb vagy art moziba, mert az meg oda. Szóval ekkorát általánosítani, hogy a multiplex az szar, szerintem butaság. Az már a magyarok hibája, hogy nálunk két vagy három hete a Narnia 2 című szeméthegy vezeti a nézettségi listát. Mondjuk mit várok egy olyan országtól, ahol a tvben meg Győzike és a BK a király...

VVega · https://debugme.eu/ 2008.06.24. 22:19:24

Amúgy a Jelek köröket ver a legújabb Shyamalan filmre, úgyhogy meg ne nézzétek a Happeninget, ha jót akartok :)

Pilu 2008.07.06. 10:41:16

Üdv Buko Elvtárs!

Legyen kedves dobni mán' nekem egy levelet, lenne Önhöz pár kérdésem projektor ügyben!

Köszi:

Pilu

Nancy Botwin 2010.05.24. 23:02:48

Szerintem beleköltöztél az agyamba ennél a posztnál. Mint, ha én írtam volna....:)