Bukowszky naplója

With the moonlight to guide you Feel the joy of being alive The day that you stop running Is the day that you arrive --- Tessék nyugodtan lejjebb tekerni és olvasgatni - attól még lehet aktuális és érdekes valami, mert nem ma reggel írtam :) (sőt)

Friss topikok

  • kovászosUbukla: Gyanítom Bukinak végre megjött 10 év után az esze és leesett a tantusz hogy az elején elbaszta mik... (2011.06.02. 23:48) mehetünk vissza a balettbe ugrálni, juhéé
  • mErzsébet: Ez egy utószó ,figyelj ,ha alacsonyról nézed a tájat ,már nem olyan szép. (2011.02.13. 07:50) hol a sor vége?
  • mErzsébet: Ahol még vodka sincs. (2011.02.13. 07:46) költözés előtt
  • mErzsébet: @MHSZ: Üdv . Néked. Ugrottam 2e.ről ,álmaim visszajárnak oda ,a szép és gyönyörű érzésekhez ,ó de ... (2011.02.13. 07:45) Ki ad szárnyakat vágyaimnak?
  • mErzsébet: Hú ,most érten ide ..miről maradtam le? (2011.02.13. 07:42) A vesémbe láttok

Linkblog

2008.08.07. 09:46 Bukowszky

Swamp-road Possibilities

 

 

 

Ha meg szeretném érteni az életet ezen a bolygón, kézenfekvő egyszerűsítéssel a világot felépítő embereket nagyrészt kronológiailag elkülönített csoportokra, generációkra oszthatom és ezáltal lényegében mindent meg tudok magyarázni, vagy legalábbis el tudok helyezni. Hatalmas fába vágom a fejszém, nem fogok elmerülni a részletekben, a legmélyebb összefüggésekre a legmesszemenőbb egyszerűsítéseken keresztül kívánok rávilágítani.
Kezdésképp az első részben tisztázzuk az alapfogalmakat.
 
Generáció: görög eredetű szó, blablabla, nézze meg a lexikonban, akit érdekel, úgyis tudja mindenki, mire gondolok, arra hívnám fel inkább a figyelmet, hogy angolban a generation kifejezés egyszerre jelent alkotást, létrehozást, fejlesztést és nemzedéket.
 
Hagyományos biológiai értelemben a szülők és az utódaik születési ideje közötti különbség, ami mintegy 25-35 év. Természetesen az emberek folyamatosan születnek, történelmi korszakonként azonban hasonlóságot mutatnak az adott érában aktív emberek. Más megfogalmazásban egy nemzedék körülbelül megegyező életkorú (vagyis nagyjából ugyanakkor született) emberek csoportja. Tulajdonképpen lehetne néhány évente külön generációkat definiálni, mindenki tapasztalta, hogy a nála akár csak néhány évvel idősebb vagy fiatalabb emberek is mennyire máshogy gondolkodnak, szinte mintha nem is ugyanazon a bolygón élnénk, mégis célszerűbb a klasszikus felosztásnál maradni, esetleg nagy- és kis generációkat megkülönböztetni. Én mondhatni a kis magyar módszerváltás utáni elveszett generációhoz tartozom, akik túl fiatalok voltak ahhoz, hogy megragadják a lehetőségeket, a tizenéves szomszédom pedig az emó-generációhoz (akár emós, akár nem), semmi közünk egymáshoz, de mindketten az internetgenerációhoz tartozunk. (figyelik a helyesírást?) Na de ne szaladjunk ennyire előre. (és azt se felejtsük el, hogy ez az egész egy nagyon durva egyszerűsítés) Kijelenthető, hogy a történelem, kiemelten a huszadik század, a generációk történelme. Ilyen értelemben a nemzedék kifejezés bőven túlmutat bőrszín, vallás, vagyon és hasonlók különbségein, a XXI. században pedig várhatóan teljesen globális értelmet nyer.
 
A huszadik századra vonatkozóan lehetetlen minden országban érvényes felosztást meghatározni. Legrészletesebben a nyugati, azon belül is az amerikai társadalom nemzedékeivel kívánok foglalkozni, hiszen ők a legmeghatározóbbak, ha tetszik, ha nem.
 
Kis kitérő
Mindenki látott már családfát. Minden embernek két szülője van, azoknak is kettő, így lehet mindenkinek négy nagyszülője, nyolc dédszülője és így tovább. Hatvannégy generációt feltérképezve (körülbelül 2000 évre visszatekintve) megállapítható, hogy minden embernek 18 446 744 073 709 551 616 őse van. No most, józan számítások szerint a Földön valaha élt összes ember száma 100 milliárd, vagyis 100 000 000 000. Látják az ellentmondást? Miként lehetséges ez? Kommentekben várom a megoldást a rejtélyre. :)
 
A folytatásban részletesen összeszedem a nevezetesebb generációkat, elárulom a választ a fenti talányra és foglalkozom William Strauss és Neil Howe nemzedékelméletével, amely szerint periodikus ismétlődés érhető tetten a generációk sorában.

Szólj hozzá!

Címkék: kádár rendszerváltás diktatúra generáció töprengés gyökértelen


A bejegyzés trackback címe:

https://bukowszky.blog.hu/api/trackback/id/tr80604669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.