Bukowszky naplója

With the moonlight to guide you Feel the joy of being alive The day that you stop running Is the day that you arrive --- Tessék nyugodtan lejjebb tekerni és olvasgatni - attól még lehet aktuális és érdekes valami, mert nem ma reggel írtam :) (sőt)

Friss topikok

  • kovászosUbukla: Gyanítom Bukinak végre megjött 10 év után az esze és leesett a tantusz hogy az elején elbaszta mik... (2011.06.02. 23:48) mehetünk vissza a balettbe ugrálni, juhéé
  • mErzsébet: Ez egy utószó ,figyelj ,ha alacsonyról nézed a tájat ,már nem olyan szép. (2011.02.13. 07:50) hol a sor vége?
  • mErzsébet: Ahol még vodka sincs. (2011.02.13. 07:46) költözés előtt
  • mErzsébet: @MHSZ: Üdv . Néked. Ugrottam 2e.ről ,álmaim visszajárnak oda ,a szép és gyönyörű érzésekhez ,ó de ... (2011.02.13. 07:45) Ki ad szárnyakat vágyaimnak?
  • mErzsébet: Hú ,most érten ide ..miről maradtam le? (2011.02.13. 07:42) A vesémbe láttok

Linkblog

2008.12.10. 11:36 Bukowszky

Jegyzetek a szépségről és a Starbucksról

A szépségről

 

Talán már írtam, hogy az orvosi egyetemen találkoztam a legértelmesebb, de messze a legbutább emberekkel is (értsd: a hely általam kissé idealizálva feltételezett szellemi színvonalához képest) életem során; az, hogy valaki orvostanhallgató, semmit sem garantál. Nyilván nem retardált, persze, de attól még lehet nagyon, nagyon buta.  A seggeléshez nem kell egy cseppnyi ész sem, ugyebár. (félreértés ne essék: fényévekkel nagyobb szellemi teljesítménynek tartom az orvosi egyetem elvégzését középszerű memóriagépként is (akárhány év alatt), mint azt, amit én csinálok azóta, hogy otthagytam a hülye fejemmel – de nem minden fenntartás nélkül)

Tucatszámra ismerek olyan szőke (és barna) picsát, akit apuci anyuci benyomott az orvosira, szó szerint megvették neki a nehezebb vizsgákat, de a medika nem biztos, hogy kettőig el tud elszámolni. (hehh, a matek pontok nem számítottak a felvételin - az én időmben legalábbis)

 

Számomra a szépség, a valódi, természetes szépség az intelligenciából is fakad. A valódi, természetes, szikrázó értelemből és tehetségből.

Úgy találom,  akinek 110%-os a génkészlete, tényleg nagyszerű, pompás a testfelépítése, egészséges, stb.. az általában okos is. (És még mindig nem a bemagolt és pár óráig nem elfelejtett képletek száma az ész mértékegysége, ahogyan az IQ sem)

A ránézésre is sík hülye, ostoba szőke picsák, akik a címlapokon is vigyorognak, számomra sohasem voltak az igazi szépségek közé sorolva. Ezek buta, proli ribancok, akik atavisztikus szexuális vágyat ébresztenek nyers, közönséges stílusukkal a legtöbb férfiben, és ennyi. Ez még nagyon messze van az igazi szépségtől.

Amúgy hát igen, a szép lányok nem mindig vannak motiválva, hogy tanuljanak - ha úgy nőnek fel, hogy mindenki el van tőlük ájulva és mindent megkapnak és mindig akad egy férfi, aki megcsinálja nekik, ami valójában az ő dolguk lenne.. aztán húsz éves korukban férjhez mennek, gyereket szülnek..  és soha nem tanulnak meg kettőig elszámolni, mert hát nincs rá szükségük, sosem várta el tőlük senki. Persze rengeteg buta férfi van hatalmas igényekkel. És pár értelmes férfi is akad egészen csekély intellektuális igénnyel a párválasztás területén. Minden kórházban van olyan doki, aki a nővérekre bukik.. és minden légitársaságnál akad pilóta, aki a sztyuvikat hányja kardélre. A könnyű préda íze is édes egy szar nap végén.

 

A dolog persze nem ilyen egyszerű. Láttam már olyat, hogy egy doki nővér felesége menet közben feltámadt intellektuálisan, és elvégezte az orvosit; család, három gyerek mellett, és csont nélkül végig a legjobbak között volt. Hogy mennyire volt a fenti értelemben valóban intelligens? Fene tudja, de én valamiért nagyon nagyra tartom őt. Ugyanígy igyekszem nem minden utaskísérő hölgyeményt buta libának tartani - miért is ne lehetnének kivételek. Tudom, hogy vannak.

Akárhogy is, kevés nő fogja fel 17 évesen, hogy a szépség nem fog örökké tartani.

 

 

A Starbucksról

 

A Starbucks a kávézók McDonalds-a. Nem prémium minőség, ezt óriási tévedés hinni, viszont standard, kiszámítható. Egységes minőségbiztosítási rendszer. Biztonság. Márkanév. És minden, ami mögötte van. Például egy kis hype. Meg az a bizonyos Fair Trade. (amit az errefelé tevékenykedő multik hírból sem ismernek – de a magyar vállalkozók sem)

 

A Starbucks azért irritálja az embert, mert közepesen jó minőségű, egyáltalán nem prémium, talán csak trendi, viszont iszonyú drága. Amerikában sem olcsó, de persze senkinek sem okoz gondot, s így ott az tud lenni, ami, míg itt ez is kifacsarva, másfélszeres traszszubsztanciáción átkínlódva magát, a helyi kivagyi sznobok címerében talál új kifogást a létezésre.

Ugyanúgy, ahogy külföldön a McDonalds egyáltalán nem drága, sőt, nagyon gyakran a legolcsóbb lehetőség enni valamit, a Starbucksba is bárki bemehet jobb helyeken, és be is megy. A mekibe kifejezetten prolik, bevándorlók, kisebbségiek és szinte csak tizenéves fiatalok járnak kultúrált közösségekben. A Starbucks egy fokkal jobb, trendibb, leginkább irodai rabszolgák és metroszexuális, igényeskedő, eltorzult értékrendű sznob juppik és juppi-wannabe-k járnak, bár szerintem azt ők sem hiszik, hogy a világot ott váltanák meg. Gondolok persze a belvárosi kávézókra. De tekintve, hogy a világon több, mint 16000 Starbucks kávézó működik, ebből majdnem 12000 az USA-ban, hát ott, ahol minden második benzinkút mellett van egy ilyen, na azokba jár minden bódog és bódogtalan. Tegyék, ezzel ott nincs is senkinek semmi baja.

No de a magyar valóság: amíg ott bárki, tényleg bárki megihat egy 3-4 dolláros kv-t és meg is iszik, addig itt, 20 évvel a rendszerváltás és beígért jóléti fordulat után még mindig egy igen szűk réteg engedheti ezt meg magának és ezt a legtöbb ember tragédiaként éli meg. Hol jár ma Magyarországon egy tanár, akár egy egyetemi tanár Starbucksba? Nem azok az emberek lettek a jóléti fordulat nyertesei, akiknek kellett volna, akik megérdemelték volna. Pontosan tudjuk, kik a nagy nyertesek ebben az országban. Pontosan tudjuk kik és mennyi munka árán ülnek ma 20-30 milliós böhöm nagy fekete audikban. Irritálja az adófizető embereket, amikor ezek az erkölcstelen mocskok hamis rokkantkártyával parkolnak pl. a Starbucks előtt és szürcsölik az ezer forintos amúgy középszerű minőségű kávét, az adójukat meg valahogy elfelejtik befizetni. No de az valahogy nem az igazi, ha az értelmiség azért vet meg bizonyos dolgokat, mert drágák, és nem azért, amik. No és akkor mi van, ha vannak dolgok, amelyek egyszerűen csak drágák, és ennyi? Ilyen lenne a Starbucks kávé?

 

Nekem alapvetően semmi bajom a Starbucks-szal. (Annál több a hazai sznobokkal.)Általában egyfajta kedélyes rajongással viszonyulok az efféle amerikai találmányok felé. Sőt, még a hosszú kávéval sincs bajom, mint olyannal. Legalábbis nem vonom kétségbe a létezéshez való jogát, mint, mondjuk, egyesek, a szarvasi csodaeszpresszógépük árnyékából. Persze kávérajongóként nálam is az olasz ristretto, esetleg lungo, de mindenek előtt az espresso a csúcs, de nem szabad korlátoltnak lenni. egy suzuki hajabusa nyergéből sem illik fikázni a bicajosokat. Amerika életszeretetét, Amerikát, minden (óriási) hibájával együtt is nagyon élhető, normális helynek tartom. Amerikai repülőgépet vezetek, zömmel amerikai zenét hallgatok, amerikai filmeket nézek, amerikai találmány a kedvenc sportom, hangszerem, sőt még vörösborból is az amerikai az egyik kedvencem, és még sorolhatnám. Teljesen képes vagyok azonosulni az amerikai életszemlélettel, mentalitással. (nem arra a részére gondolok, amit az itteni emberek annak tartanak, és vetnek meg, talán joggal, hanem az igazi, teljes dologra) Ha győzném tankolni és tudnék hol parkolni vele, amerikai kocsival járnék, és igen, ha tehetném, ott élnék és képes lennék a szó legszebb értelmében amerikaiként ott élni.

 

És talán a sarki Starbucksba ugranék be minden reggel kávéért. Fene tudja. Ki kellene próbálni.

 

29 komment

Címkék: amerika kádár egyetem szépség szőke átverés sznob diktatúra csalódás starbucks töprengés kilátástalanság reménytelenség mi az élet értelme nem ezért élsz faszmájer aranyifjonc


A bejegyzés trackback címe:

https://bukowszky.blog.hu/api/trackback/id/tr11814727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mintmindenember 2008.12.10. 16:22:03

Filozófiai fogalmak a macdonalisation, meg a starbuckisation, ha tudsz angolul nézz utánna, az utóbbiról biztos van egy cikk fent valahol.

Tigri · http://tigri.blog.hu 2008.12.11. 13:03:46

Hmm-hmm, úgy tudtam, hogy Magyarországon majd csak valamikor 2009-ben nyit az első Starbucks - tehát a kérdés, hogy itt ki jár ilyenbe még talán elsietett egy kicsit :)

titkom 2008.12.12. 11:18:49

"kevés nő fogja fel 17 évesen, hogy a szépség nem fog örökké tartani"

...hmmm... ez nem "nem" kérdése...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.12.12. 13:13:45

Megjegyezném, a valódi szépség örök. Sőt, egyes emberek, ritka, kivételes esetben egyre csak szépülnek idővel.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.12.12. 13:19:57

szörnyen felszínes, semmitmondó firkálások ezek itt tőlem. sokkal mélyebbre kellene ásni ebben a kérdésben.. mi az, hogy szép, egyáltalán tisztázni, hogy mi a szép és a csábító között a kölönbség és hogyan függhetnek össze az értelmi képességekkel, ha egyáltalán.

232323 2008.12.15. 19:23:36

titkom 2008.12.12. 11:18:49
> Annyi különbség van szerintem, hogy egy 17 éves macsó :) fiúcskára maximum a 14 körüli tinilányok vetődnek rá. Ezzel szemben egy 17 éves jónőre rázúdul a 17-40 közötti férfiak elsöprő többsége. Így sokkal könnyebben elgaloppírozza magát. Ők nagyobb veszélyben vannak.

KenSentMe 2009.01.02. 18:33:09

A szépség mibenlétével és természetével az esztétika tudománya foglalkozik, és ez minden művészet alapvető kérdése.. ugyanakkor a művészetek és a valóság helyes kapcsolatának problémájával meg egy sereg más bölcseleti tudományok foglalkoznak (amik azt kutatják, hogy milyen szerepet kellene a szépségnek betöltenie az életünkben, ha rendben mennének a dolgok).. mindezzel csak azt akarom mondani, hogy a kérdés nem kocsmapulti, hanem filozófialag is jogos, és megfogalmazható tudományosan is.. az "Ami nem örök, az nem is lehet szép" bölcsesség még a Szőke ciklon c. Rejtő könyvben is szerepelt, a szőke ciklon emlékezett is rá, hogy melyik görög bölcs mondta.. mindezeket csak azért írom le, mert valahogy sokkal kényelmesebb "álmosan elmélázni" ezekről a dolgokról, mint tucat más emberek témába vágó könyveit végigbogarászni, meg mondjuk n+k éven keresztül egyetemi szinten tanulni. (= jól megtapostatni magad a téma mestereivel)

(
De mivel én is az álmos elmélázás híve vagyok, meg a dilettantizmusé, némi hozzájárulás köv.: a csábító meg a szép között nem tudnék különbséget tenni.. még ha a csábítót a fajfenntartási ösztönnel is rokonítanánk, a szépet meg valami költőivel, abból is kisülne, hogy az ember ösztöneiben se akarhat "nem szép" leszármazottakat magának (nem lehet, hogy a vágyai és a hajlamai alantas dolgokhoz vezessék, ha egyszer a jövőt veti meg általuk), ugyanakkor a legköltőibb szépérzet sem mellőzheti a testiséget.. legfeljebb azt mondanám, hogy ami "csak csábító, de nem szép", az valójában egy tévedés.. a szépség csábító is, és annak is kell lennie.

Hogy ki kivel kamatyol, abba azért ne keverjük bele feltétlenül a szépséget, rengeteg pszichológia is van benne, meg egyéb megfontolások.. a buta nőknél sokkal kisebb munkával sokkal nagyobb eredményeket lehet elérni, és ez azért jót tesz az ember hiúságának.. de ez lélektan, nem esztétika.. nem a szépség űzi az embereket egymáshoz, hanem a magány zordsága, az unalom meg a pillanatnyi hangulat.

Nem véletlen, hogy az esztétika is bölcseleti tudomány, mert igazából csak egy ágyon fekve, egy pohár bor társaságában űzhető.. nem az "életbeli példákból általánosítva" .. az ember a szívével kutatja a szépséget, ami a valóságban megvalósul belőle, az csak valami esetlen félmegoldás.. de ez kb. minden esztétikai könyv lábjegyzetében szerepel.

Az intelligencia szerepét szerintem túlnyomórészt tisztáztad, ahogy a testi hibák a test csonkaságát, úgy a butaság az elme csonkaságát jelzi.. engem nem az dühít, ha valaki számolni nem tud, hanem ha 1. normálisan beszélni és írni 2. normális szociális kapcsolatokat fenntartani 3. jól és igazságosan gondolkodni nem bír. Vannak ilyen baromságok, hogy "érzelmi intelligencia", de itt nem ezekről van szó.. csak legyen meg a sütnivalód a fejedben és a szívedben is.. aki tud olyan gyorsan gondolkodni, hogy a "való világban" nem lehet megvezetni, plusz 1-3-ig mindenben master II, az általában egy másodfokú egyenletet is meg tud oldani, képlet nélkül.. a butaságok is testi hibák, csak nem látszanak, de ha beszélgetned kell az illetővel, rögtön érezni fogod.
)

Elnézést a sok böfögésért.

Golem 2009.01.05. 14:30:20

"Úgy találom, akinek 110%-os a génkészlete, tényleg nagyszerű, pompás a testfelépítése, egészséges, stb.. az általában okos is."
Efféle szöveggel már próbálkoztak beetetni úgy 70egynehány évvel ezelőtt is. Csúnya nagy hepaj lett a vége.
Bízom benne, hogy a blogíró nem arra gondolt...

foolproof 2009.01.10. 17:50:52

No offence, de ez a blog elegge l`art pour l`art.


Bukowsky bacsi, miert nem szarod le a porfeszket, ahol sirankozol, es gyussz ki ide, Angliaba? Ha tenyleg ertesz ahhoz, ami egy belvarosi lakas ararert megtanultal, biztosan talalsz magadnak valamilyen ertelmes allast.

Szoval eleg a nyavalygasbol, kalandra fel, nem te fogod kirangatni kicsi orszagodat a szarbazullotsegbol ugyse. :-)

dorka at london · http://dorka.tumblr.com 2009.02.02. 19:51:11

a starbucksnal nincs aljasabb kavezo. esetleg a Nero.
ez viszont baratsagos: lepainquotidien.co.uk/
es fairtrade is (meg tobbnyire organic)
es a Paul is, viszont az elsosorban pekseg
www.paul-uk.com/content/find-a-paul.php

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.02.02. 21:56:59

foolproof - oké megyek, most csütörtökön, feltéve, hogy letakarítják a havat a derék angol kollégák a futópályáról :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.02.11. 20:50:20

update: nem takarították le a havat, zárva volt aznap az összes angol reptér, így végül Prágába mentem. megjegyzem, ha már épp itt vagyok, benéztem az egyik ottani Starbucks kávézóba (legalább kettő van nekik). Otthonos volt, kellemes, egyáltalán nem felvágós hely. Persze mocskosul drága.. és meg kell mondanom, hogy az árától teljesen függetlenül a kávé pocsék volt. Tényleg rossz. De a hely, a környezet kellemes volt. Mégis, közel ezer forintért még egyszer az életben nem szeretnék ilyen rossz kávét inni.

gepsonka 2009.05.04. 07:54:28

Fogalmam sincs, hogy tudnak emberek Magyarorszagon elni. Unalmas, koszos, sete-suta.

gregaba 2009.05.06. 08:22:36

@gepsonka: nagy hülyeséget mondtál, s ez téged jellemez, nem HU-t. elnézésedet kérem. két idézet a wikipediáról (amiket én írtam bele még régen): "In the past decade, Hungary was listed as the 10th most economically dynamic area[10] and one of the 15 most popular tourist destinations in the world,[11][12] with a capital regarded as one of the most "beautiful urban landscapes in the world".[13][14] The country is home to the second largest thermal lake in the world (Lake Hévíz), the largest lake in Central Europe (Lake Balaton), and the largest natural grassland in Europe (Hortobágy)."
"Widely regarded as one of the most beautiful cities in Europe,[1][12][18][19] its World Heritage Site includes the banks of the Danube, the Buda Castle Quarter, Andrássy Avenue, and the Millennium Underground Railway, the second oldest in Europe.[18][20] Other highlights include a total of 80 geothermal springs,[21] the world's largest thermal water cave system,[22] second largest synagogue, and third largest Parliament building.

The city ranked 3rd (out of 65 cities) on Mastercard's Emerging Markets Index (2008),[23] and attracts over 20 million visitors a year.[24] The headquarters of the European Institute of Innovation and Technology (EIT) will be in Budapest.[25]"

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.06. 11:10:08

@gregorik: ez mind nagyon szép és jó, de nem azért jó vagy rossz egy országban, társadalomban élni, mert itt van a második legnagyobb zsinagóga vagy a harmadik legnagyobb parlament épület...

sírni tudnék, ha te ezt komolyan gondolod.. hogy ebben a végtelenül erkölcstelen, züllött, hitvány társadalomban, több millió agyhalott, vegetáló proli és a mindenkin élősködő, még hitványabb, gazember önjelölt elit-banda között kínlódva te ilyen baromságokkal próbálod magad vigasztalni, és még el is hiszed.. tragikus.

gregaba 2009.05.06. 18:09:15

@Bukowszky: nem, az a tragikus, hogy itt túráztatod magad a krónikusan anti-Közép-EU-s szemellenződdel. elnézésedet kérem. én is sokat utazok (utoljára Szingapúrban jártam), és mindent összevetve Magyaro. még a tűrhető kategória.

gregaba 2009.05.06. 18:25:19

izé. "anti-Közép-EU-s" helyett mondjunk inkább anti-magyart, bocsánat.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.07. 11:53:00

@gregorik: akkor már tudom, honnan szeded az általad idézett fantasztikus országimázs kamu dumákat; én is ismerem a reptéren begyűjthető kiadványokat, unalmamban szoktam lapozgatni őket, nem tagadom, hogy mint egy langyos lábfürdő, kellemesen cirógatják ezek a mondatok az ember egóját.. csakhogy ez az egész alapvetően hamis. Amúgy meg, aki manapság Szingapúrba szaladgál, nyilvánvalóan nem látja azt a magyar valóságot, amelyet én is csak kirakatból nézek (de látom!); több millió ember nyomorát.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.07. 12:02:47

persze, Magyarország "még tűrhető" kategória. Jöttem már én is úgy haza innen-onnan, hogy "hű, de jó hazaérni". Sokkal fejlettebb(nek tartott) országokból is.

Csakhogy ez édeskevés, és különben sem erről van szó. Miért "anti-magyar" az, aki arról beszél, hogy ez a társadalom nagyon komoly válságban van? Hogy erkölcstelen, ügyeskedő, elvtelen gazemberek ámokfutását nézi bambán tapsikolva több millió vegetáló agyhalott, és lenne a kettő között talán pár százezer jó érzésű ember, aki szeretne egy élhető, morálisan vállalható országot itt, de gondoskodtak róla, hogy ne legyen eszközük bármin is változtatni?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.11. 17:12:58

a reptéri országimázskiadványok marhaságai helyett ajánlanám megfontolásra az alábbi írást, amely a (nem éppen a jobboldaliságáról ismert) index.hu-n jelent meg még régebben:

index.hu/velemeny/jegyzet/feltud070321/

SassyGurl 2009.05.25. 11:11:21

Bukowszky Úr :)
Úgy érzem van némi fenntartásod az ellenkező nemmel szemben vagy tévednék? Lehet, hogy kicsit dühös vagy most a nőkre/lányokra, mert épp valaki átvágott?
Nem tudom, de nekem ez volt a benyomásom.
Nem találkoztál ezek szerint sok értelmes lánnyal, hidd el ugyanez a filozofálgatás megy a másik (női) oldalon. Rengeteg barátnőm van, aki tanult, intelligens (tudja használni az eszét és nem 2 könyvet olvasott el az életében) és mindig sírnak, hogy miért nem találnak egy helyes és okos srácot. Szóval kérem szépen, ne általánosítsunk, nem kellene.

SassyGurl 2009.05.25. 11:12:46

...
Starbucks...hmmm. Amerikában ittam utoljára, szerintem nagyon rossz, nem tudom miért vannak elájulva tőle.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.25. 11:25:41

@SassyGurl: én sem. Az érdekes, hogy akinél Amerikában laktam, rendes európai kávét főzött otthon. :)

SassyGurl 2009.05.25. 11:56:46

@Bukowszky: Én is éltem Amerikában majd egy évet, tanulságos volt :)
Az ennivaló sem tetszett igazán, épp egy olyan családot kaptam ki, aki a tipikus sz*r kajákon élt, hát meg is látszott rajtam, amikor hazajöttem. 1 évembe telt mire helyrerázódtam itthon.
Egyébként a "babakávét" szeretem, ami nem is kávé :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.25. 16:36:28

@SassyGurl: nem tudom hogy csináltam, de én fogytam az ottani hamburgertől. Amit amúgy imádtam, ott valahogy van íze.. a legjobb a bölényburger volt. Azt azért ott sem lehet minden sarkon kapni :)

SassyGurl 2009.05.27. 11:06:57

@Bukowszky: szerencsés vagy, hogy fogytál, hát én szépen kigömbölyödtem vagy 60 kg-ra (normál állapotomban 51 kg vagyok). Oké nekem is ízlett a kajcsi, mert finom (pl. pizza hut-ban sajtot töltöttek még a pizza szélébe is, hmmm...) de ha kb. még egy évet maradtam volna, akkor lehet, hogy kórházban lennék :))

Scala 2010.01.20. 03:42:46

@Tigri: Az Alléeban kellett volna, hogy megnyisson, de szerintem nincs...

Scala 2010.01.20. 03:43:29

@SassyGurl: Abban az országban mindenki hízik...

Scala 2010.01.20. 03:45:08

Ja, és sztem elég drága és semmi különös a Starbucks.
Aréna Pláza és egyb helyeken sorra nyílnak a klónok: Costa Caffé + még kettő, nevet nem tudok